„ЗЕЛЕНА МРЕЖА“ УПОЗОРАВА НА БЕСПРАВНУ СЕЧУ ШУМА

Из удружења “Зелена мрежа Пчињског округа” упозоравају да је бесправна сеча шума ове године већи проблем него претходних. Најугроженија је букова шума, а критична подручја су на планинама Кукавица и Козјак, у области Дубнице, Криве Феје, Власине, Петрове Горе и друге. У врањском Шумском газдинству кажу да је број поднетих пријава за шумску крађу ове године за нијансу виши него у истом периоду током претходне три године.

У протеклих 10 година дрво се нелегално сече широм Пчињског округа. Сада је ситуација гора него икада, кажу у удружењу “Зелена мрежа”. Незаконита сеча интензивна је, између осталог, и у подручју граничне шуме, Босилеграда и Трстене. Шуме на Кукавици нападане су са свих страна јер се налазе на подручју Врања, Владичиног Хана и Лесковца.

“Проблем је што техничко дрво одлази у огревно, односно у нижу категорију. Посебно је важно спасити шуме на планини Козјак јер је то најчуванији предео у нашем округу и спада у другу категорију заштићених природних добара“, додаје Василев.

У Шумском газдинству Врање кажу да су на овој планини шуме црквено власништво и да нису надлежни за њих. “У првих шест месеци ове године поднели смо 201 пријаву за шумску крађу. Тај број је за нијансу виши него у истом периоду у претходне три године”, каже Срђан Николић, заменик директора Шумског газдинства.

У “Зеленој мрежи” сумњају да постоји договор између дрвокрадица и надлежних, па се зато не кажњавају они против којих су поднете пријаве.

Са друге стране, у Шумском газдинству истичу да контролишу дрво у промету, пријаве прослеђују тужилаштву и ту се њихова надлежност завршава.

Postavi komentar